GSI Forum
GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung

Home » PANDA » PandaRoot » General » Simulation crashes after "singular matrix" in digitization macro
Simulation crashes after "singular matrix" in digitization macro [message #9321] Fri, 04 September 2009 14:16 Go to previous message
Christian Leitold is currently offline  Christian Leitold
Messages: 35
Registered: August 2009
Location: Stefan Meyer Institute
continuous participant
From: *smi.oeaw.ac.at
Hello,

I have discovered a serious problem in our full simulation: So far, in the last few days I have only done short simulations with a limited number of events, never more than about 50. Now, after doing a little bit more, I was very surprised that the simulation suddenly crashed. I think the reason is in some way to related to an error in the digitization run:

 DIGI EXECUTION *********************
Hit array contains 56 hits
PndEmcMakeCluster, event: 81
***************** PndEmcMakeBump, event: 81 **************
 Digi at (250, 262) was a local max. Energy = 0.822928
 Digi at (248, 281) was a local max. Energy = 0.260981
 Digi at (234, 249) was a local max. Energy = 0.507599
EMC header: fired crystals= 56, digi= 31, Total energy= 2.13144 [GeV], Reconstru
cted clusters= 4, Total energy in clusters= 2.10211 [GeV]
-I- PndSttTrackFinderIdeal: all 114, acc. 1, rec. 1
-I- PndSttMatchTracks: rec. 1, quota 100 % 
FIT xy ********************
hitcounter: 8
Error in <TDecompLU::DecomposeLUCrout>: matrix is singular
-E- pre prefit FAILED 0 24.8538
-I- PndSttHelixHitProducer: 0 track 8 SttHits, 8 HelixHits created.
----------------------------------------

This is followed by fitter exceptions and errors in the Kalman task:

FitterException thrown with excString:
findpca failure
in line: 354 in file: /home/cleitold/pandaroot/fairsoft/trunk/trackrep/GeaneTrac
kRep.cxx
with fatal flag 0
FitterException Info Output

  *** S/R ERPROP   IERR =    2


     *** Error in subr. TRPROP   2  called bysubr. ERPROP

And then I end up with a tcands.root that does not contain a cbmsim tree. The problem occurs as soon as I do a simulation with about 80 to 100 events, even though it might not occur every time I run the simulation, so I suspect there might be a certain per-event probability for it.

Any ideas how to get rid of that kind of problems?

Thanks
Christian

[Updated on: Fri, 04 September 2009 14:16]

Report message to a moderator

 
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Read Message
Previous Topic: Dipole and transcient B field effect
Next Topic: Full sim: all detected particles have PDG ID zero
Goto Forum:
  


Current Time: Tue May 17 16:07:18 CEST 2022

Total time taken to generate the page: 0.00885 seconds