GSI Forum
GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung

Home » PANDA » PandaRoot » Bugs, Fixes, Releases » [FIXED] TGeant4 Error with pbarpSystem
[FIXED] TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14669] Mon, 29 April 2013 13:45 Go to next message
Andreas Pitka is currently offline  Andreas Pitka
Messages: 38
Registered: November 2011
Location: Gießen
continuous participant
From: *physik.uni-giessen.de
Hi,

when running my simulation macro (revision 19539) i get the following error when using Geant4:

TG4PrimaryGeneratorAction::TransformPrimaries:
G4ParticleTable::FindParticle() failed for XXX pdgEncoding=88888.
*** TG4Exception: Aborting execution ***

seems like the pbarpSystem is not defined.

With Geant3 everything is working properly.

Best regards and thanks a lot

Andreas

[Updated on: Fri, 07 February 2014 19:48] by Moderator

Report message to a moderator

Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14670 is a reply to message #14669] Mon, 29 April 2013 13:59 Go to previous messageGo to next message
StefanoSpataro is currently offline  StefanoSpataro
Messages: 2736
Registered: June 2005
Location: Torino
first-grade participant

From: *to.infn.it
Which input are you using for the simulation?
Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14671 is a reply to message #14670] Mon, 29 April 2013 14:30 Go to previous messageGo to next message
Andreas Pitka is currently offline  Andreas Pitka
Messages: 38
Registered: November 2011
Location: Gießen
continuous participant
From: *physik.uni-giessen.de
I am using this decay File:

noPhotos
Decay pbarpSystem
1.0 psi(3770) PHSP;
Enddecay

Decay psi(3770)
1.0 D0 anti-D0 PHSP;
Enddecay

Decay anti-D0
1.0 K+ pi- PHSP;
Enddecay

Decay D0
1.0 K_S0 pi+ pi- PHSP;
Enddecay

End

On my machine the error is reproducable with this decay file using the sim_complete.C in macro/run and the PndEvtGenDirect at the Psi(3770) mass.
Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14672 is a reply to message #14671] Mon, 29 April 2013 14:35 Go to previous messageGo to next message
StefanoSpataro is currently offline  StefanoSpataro
Messages: 2736
Registered: June 2005
Location: Torino
first-grade participant

From: *to.infn.it
In your sim_complete EvtGen->SetStoreTree(XXX) is kTRUE or kFALSE?
Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14673 is a reply to message #14672] Mon, 29 April 2013 14:38 Go to previous messageGo to next message
Andreas Pitka is currently offline  Andreas Pitka
Messages: 38
Registered: November 2011
Location: Gießen
continuous participant
From: *physik.uni-giessen.de
its set to kTRUE Wink
Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14674 is a reply to message #14673] Mon, 29 April 2013 14:39 Go to previous messageGo to next message
StefanoSpataro is currently offline  StefanoSpataro
Messages: 2736
Registered: June 2005
Location: Torino
first-grade participant

From: *to.infn.it
Do you have the same problem with kFALSE?
Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14676 is a reply to message #14674] Mon, 29 April 2013 14:45 Go to previous messageGo to next message
Andreas Pitka is currently offline  Andreas Pitka
Messages: 38
Registered: November 2011
Location: Gießen
continuous participant
From: *physik.uni-giessen.de
With SetStoreTree set to kFALSE its running properly.
Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14678 is a reply to message #14671] Mon, 29 April 2013 16:26 Go to previous messageGo to next message
Klaus Götzen is currently offline  Klaus Götzen
Messages: 293
Registered: June 2006
Location: GSI
first-grade participant
From: *adsl.alicedsl.de
Hi,


the following part of your decay file looks strange for me:


Decay pbarpSystem
1.0 psi(3770) PHSP;
Enddecay


Could you try again running the simulation with psi(2S) as initial resonance instead of pbarpSystem?


Cheers,
Klaus

Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14688 is a reply to message #14678] Thu, 02 May 2013 14:55 Go to previous messageGo to next message
Andreas Pitka is currently offline  Andreas Pitka
Messages: 38
Registered: November 2011
Location: Gießen
continuous participant
From: *physik.uni-giessen.de
Hi,

i changed the decay file to

noPhotos

Decay psi(3770)
1.0 D0 anti-D0 PHSP;
Enddecay

Decay anti-D0
1.0 K+ pi- PHSP;
Enddecay

Decay D0
1.0 K_S0 pi+ pi- PHSP;
Enddecay

End

now the error is(its still only crashing with TGeant4):

TG4PrimaryGeneratorAction::TransformPrimaries:
G4ParticleTable::FindParticle() failed for XXX pdgEncoding=40443.
*** TG4Exception: Aborting execution ***

40443 is the pdg code of the psi(3770).

best regards

Andreas




Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14689 is a reply to message #14669] Thu, 02 May 2013 15:10 Go to previous messageGo to next message
Ralf Kliemt is currently offline  Ralf Kliemt
Messages: 507
Registered: May 2007
Location: GSI, Darmstadt
first-grade participant

From: *gsi.de
Hi,

EvtGen has its own description of particles in the EvtGen/evt.pdl file. This mostly matches the root particle description (most probably used in Geant4) defined in fairsoft/etc/pdg_table.txt.
The Psi(2S) for example has the pdgcode and name (30443,"psi(2S)) in EvtGen and (100443,"psi'") in root. Same holds for the psi(3770). The pbarpsystem is even not defined in root.

Geant3 is not so picky about the particle tree, as it tess you the error/warning "can be safely ignored". These particles are not tracked - so why bothering.

To put a particle definition to the TDatabasePDG you may use:
TDatabasePDG::Instance()->AddParticle(...)
Just put it to the macro before FairRun::Run() and your initila system (also pbarp if you like) will be present.

I have the converter from Rho ready in the banks.

However, I think adjusting EvtGen to use the root pdg table would be advisable: one list only.

Cheers.
Ralf
Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #14690 is a reply to message #14689] Thu, 02 May 2013 15:51 Go to previous messageGo to next message
StefanoSpataro is currently offline  StefanoSpataro
Messages: 2736
Registered: June 2005
Location: Torino
first-grade participant

From: *to.infn.it
Still I do not understand why Geant4 is processing particles which should not be processed, and whoch are not processed by Geant3 as it should be. Maybe there are some problems in the SetStoreTree implementation in the PndEvtGenDirect?
Re: TGeant4 Error with pbarpSystem [message #15794 is a reply to message #14690] Thu, 16 January 2014 17:07 Go to previous message
StefanoSpataro is currently offline  StefanoSpataro
Messages: 2736
Registered: June 2005
Location: Torino
first-grade participant

From: *to.infn.it
This problem should be fixednow, thanks to Mohammad, you can run geant4 w/o crashes.
If you see something strange please report.
Previous Topic: [FIXED] crash in run/reco_complete.C
Next Topic: [FIXED] Problem with FTS Mapper PndFtsMapCreator
Goto Forum:
  


Current Time: Tue Jun 18 20:41:33 CEST 2024

Total time taken to generate the page: 0.01109 seconds