GSI Forum
GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung

Home » PANDA » PandaRoot » Tracking » GEANE on 64bit Ubuntu 9.04
GEANE on 64bit Ubuntu 9.04 [message #8403] Tue, 05 May 2009 10:24 Go to next message
Anonymous Poster From: *e18.physik.tu-muenchen.de
Hi everybody,

I just reinstalled my Desktop machine with a 64bit linux (with gfortran 4.3). Geane extrpolations dont work. All I get is output like this:

Position : (0.19, 20, 2.2)
Slopes : dx/dz = 8.9e-08, dy/dz = -9.1e-07
q/p = 0.96
Propagate in flight direction
*** S/R ERPROP IERR = 4


*** Error in subr. TRPROP 4 called bysubr. ERPROP


*** S/R ERPROP IERR = 4


*** Error in subr. TRPROP 4 called bysubr. ERPROP


*** S/R ERPROP IERR = 4


*** Error in subr. TRPROP 4 called bysubr. ERPROP


*** S/R ERPROP IERR = 4


*** Error in subr. TRPROP 4 called bysubr. ERPROP


*** S/R ERPROP IERR = 4


*** Error in subr. TRPROP 4 called bysubr. ERPROP


Well and it goes on like that. Is this a known issue? What is due to and is it fixable? I guess our core software needs to run on 64bit for sure.

Cheers, Christian
Re: GEANE on 64bit Ubuntu 9.04 [message #8405 is a reply to message #8403] Tue, 05 May 2009 10:34 Go to previous messageGo to next message
StefanoSpataro is currently offline  StefanoSpataro
Messages: 2736
Registered: June 2005
Location: Torino
first-grade participant

From: *to.infn.it
I have many errors of this kind even on 32bit machines, mainly depending on the kind of analysed events.
I have supposed it was a feature and not a bug.
Do you have only errors on 64bit machines, or are you able to obtain somehow satisfactory results?
Re: GEANE on 64bit Ubuntu 9.04 [message #8407 is a reply to message #8405] Tue, 05 May 2009 10:38 Go to previous messageGo to next message
Anonymous Poster From: *e18.physik.tu-muenchen.de
Hi,

no, if you have these errors all the time, I belive that you can not have any sensible results. It is a kind of badly handled failed propagation. With the new interface to Geane we could catch these failures now in FairGeanePro, right Lia?

I dont see these errors in genfit in 32bit. But they can be there, I guess. Could you try to isolate in which cases it happens (low momenta, some special track angles, ....)?

Cheers, Christian
Re: GEANE on 64bit Ubuntu 9.04 [message #8451 is a reply to message #8403] Wed, 06 May 2009 19:16 Go to previous messageGo to next message
Alberto Rotondi is currently offline  Alberto Rotondi
Messages: 9
Registered: June 2007
occasional visitor
From: *pv.infn.it
Dear Christian,

the warning come from the routine TRPRFN, we do not use
TRPROP because we have the flag E (Exact tracking) in the
interface. ERPROP uses the same message both for TRPROP
and TRPFN. In this routine eqs. A1-A20 from Strandlie and
Wittek, NIM A 566(2006)687 are coded and calculated.
These formulae refer to the propagation of the error matrix from
one trsnverse (SC) system to another during tracking.
Some of these formulae become singular when cos lambda (dip angle) is equal to zero, because it appears on the denominator.

This happen when the particle is exactly
along the z-axis of the Master system, because in this case the
phi angle is undefined. Since the equations are meaningful also for very small cos lambda values, in GENAE only the conditions cos lambda=0 EXACTLY is flagged and no actions are triggered,
apart from the printed message.
In this case perhaps one could set to zero all the derivatives
involving phi in the jacobian and skip the message.

A lot of messages of this typre could happen when you send the
particles exactly along the z-axis. In all the other cases this
should happen very rarely! Even more strange is the dependence
of the error on the 32-64 bit configuration.

Therefore, to understand better what's going on, I would
ask:
1) do you send particles along the Z- axis in your generator?
2) what is the pervcentage of messages you have on the whole
in a typical production?
3) In a 32 bit configuration you have few messages. Are the
result reliable with no artifacts?

Thank you in advance
Alberto
Re: GEANE on 64bit Ubuntu 9.04 [message #8525 is a reply to message #8451] Tue, 12 May 2009 12:55 Go to previous messageGo to next message
Lia Lavezzi
Messages: 291
Registered: May 2007
Location: Torino
first-grade participant

From: *pv.infn.it
Hi Christian,
just to understand if we have to investigate the problem: have you been able to see GEANE working fine on the 64 bit machine too or is the problem still there?
Ciao,
Lia.
Re: GEANE on 64bit Ubuntu 9.04 [message #8543 is a reply to message #8525] Wed, 13 May 2009 14:08 Go to previous messageGo to next message
Anonymous Poster From: *pool.einsundeins.de
Hi,

I dont have any serious experience with GEANE on 64bit. The thing I posted before was my only experience. Whether you need to investigate: Well, if you have a 64bit system in Pavia, I think it would be good to test it. I think in the future that will become important.

Cheers, Christian
Re: GEANE on 64bit Ubuntu 9.04 [message #8546 is a reply to message #8543] Wed, 13 May 2009 15:50 Go to previous messageGo to next message
Lia Lavezzi
Messages: 291
Registered: May 2007
Location: Torino
first-grade participant

From: *47-151.net24.it
Hi,
I will make some tests: can you please tell me which macros did you use to see the TRPROP 4 errors? Or, at least, which kind of events do you generate (single track? Momentum? Particle direction?)...

Thank you,
Lia.

Re: GEANE on 64bit Ubuntu 9.04 [message #8547 is a reply to message #8546] Wed, 13 May 2009 16:38 Go to previous message
Anonymous Poster From: *pool.einsundeins.de
Hi,

I did the same stuff as I set up for you in our GEANE debugging thread, just repeat it from there. And this is single tracks.

Cheers, Christian
Previous Topic: Strategy discussion on Track objects
Next Topic: Question about PndLhePidTrack()
Goto Forum:
  


Current Time: Tue Apr 16 06:06:39 CEST 2024

Total time taken to generate the page: 0.01308 seconds