GSI Forum
GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung

Home » PANDA » PandaRoot » General » Problem with CharmoniumTutorial and Geant4
Problem with CharmoniumTutorial and Geant4 [message #11167] Fri, 05 November 2010 14:11 Go to next message
Tobias Weber is currently offline  Tobias Weber
Messages: 9
Registered: November 2010
occasional visitor
From: *kph.uni-mainz.de
Hej,

After installation of the external packages (jan10) and PandaRoot (trunk rev. 10230), I get the following error message using Geant4 as MC Version:

-W FairPrimaryGenerator: PDG code 30443 not found in database. This warning can be savely ignored.
Warning in <TParticle::SetPdgCode>: PDG code 30443 unknown from TDatabasePDG
-I FairPrimaryGenerator: 7 primary tracks from vertex (0, 0, 0)Event Time = 0(ns)

TG4PrimaryGeneratorAction::TransformPrimaries:
G4ParticleTable::FindParticle() failed for XXX pdgEncoding=30443.
*** TG4Exception: Aborting execution ***

If I use Geant3 instead everything goes fine. Can you reproduce this error and may offer me some help?

Cheers,
Tobias
Re: Problem with CharmoniumTutorial and Geant4 [message #11169 is a reply to message #11167] Fri, 05 November 2010 17:19 Go to previous messageGo to next message
StefanoSpataro is currently offline  StefanoSpataro
Messages: 2736
Registered: June 2005
Location: Torino
first-grade participant

From: *to.infn.it
In theory particle 30443 should not be propagated inside the transport model, or at least not in geant3.
Maybe this is not done properly in geant4, I would suggest to experts to take a look.

For you, it should be enough to comment out the line:

EvtGen->SetStoreTree();


(hopefully)
Re: Problem with CharmoniumTutorial and Geant4 [message #11170 is a reply to message #11167] Fri, 05 November 2010 17:37 Go to previous messageGo to next message
Jens Sören Lange is currently offline  Jens Sören Lange
Messages: 193
Registered: June 2005
first-grade participant
From: *physik.uni-giessen.de
Hi Tobias, I should say that the tutorial was never really working with Geant4. It means: even if we find what the crash in the event generation causes, there will be problems later in the chain.
In particular, (a) we never understood the strange E/p for pions (only in G4) in the pid step, and we had crashes for (b) dpm and G4 and (c) PHOTOS and G4. It is even posted in the forum in the "bugs, fixes, and releases". The interesting observation is: if these crashes ((b) or (c)) appear, you just run the macro again, and suddenly it is fine (in other words, the crash seems to be depending on some random seed in G4).

Anyway, maybe now is a good starting point to find out. I have the feeeling that it could have something to do with the changes in the MC stack. I remember we discussed on some meetings to put in the EvtGen primary particles (30443 is the psi', I think) - even though they are already decayed, when the Geant starts - for the later MC truth matching (-> to check, if my reconstructed psi' was really a generated psi'). So they must be on the stack, but must be ignored by Geant. The idea was to flag them, so that they are not transported. Let's try to find out.

Soeren
Re: Problem with CharmoniumTutorial and Geant4 [message #11171 is a reply to message #11167] Fri, 05 November 2010 18:56 Go to previous message
Tobias Weber is currently offline  Tobias Weber
Messages: 9
Registered: November 2010
occasional visitor
From: *pool.mediaWays.net
Hi Stefano,

After commenting out the SetStoreTree(), Geant4 finishes without showing errors or warnings. Thanks
Previous Topic: Barrel DIRC simulation in GEANT3 and GEANT4 became slow!
Next Topic: TRAC ticketing system
Goto Forum:
  


Current Time: Fri Jun 14 05:16:50 CEST 2024

Total time taken to generate the page: 0.00976 seconds